Kruche ciasto z masą rabarbarowo - truskawkową

Jola
Ciasta
26.06.2015 12:53
Kruche ciasto z masą rabarbarowo - truskawkową

Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej śmietany Masa owocowa : 1000 g rabarbaru (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) 200 g cukru 700 g truskawek Kruszonka : 200 g mąki 150g masła 120 g cukru 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. W tym czasie masę rabarbarowo – truskawkową wyłożyć na sito i odstawić, aby odciekła Kruszonkę zrobić dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Posypać kruszonką i ponownie wstawić do pieczenia, tym razem na ok. 40-45 min w temperaturze 180°C, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 30 min Pokrojony rabarbar wsypać do garnka, dodać cukier i ewentualnie kilka łyżek wody . Ciasto wyłożyć na blaszkę i podpiec w 180 stopniach ok 15 - 20 min .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ciastko-joli.blogspot.com/2015/06/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami.html#more