SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży 100 ml ciepłego mleka 25 dag mąki 4 łyżki masła (ok 100 g) 1 jajko 1 op. mozzarelli/15 dag żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania* 15 dag salami 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kilka łyżek kukurydzy po 1 łyżeczce: sól, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowany po 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka *serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane na ciepło, bo ser później na zimno może zrobić się twardy po 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka *serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane na ciepło, bo ser później na zimno może zrobić się twardy Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół). Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół). Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty.