Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 jogurtu naturalnego gęstego
- szczypta soli
dodatkowo
- rozbełtane jajko
- olej do smarowania foremek
- cukier trzcinowy do pospania rurek
krem
- 400 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- łyżka soku z cytryny
Przepis
Składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść - ja wrzuciłam do robota. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki - u mnie leżało 2 godziny. Następnie wyjąć i podzielić na 3 części, rozwałkować na blacie lub stolnicy podsypanej lekko mąką na cienki placek i pokroić w długie paski o szerokości około 2 cm. Foremki do rurek posmarować olejem i nawinąć paski. Posmarować jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut. Wyciągnąć, chwilkę przestudzić i zdjąć z foremek.
Przygotować krem - do robota wlać dobrze schłodzoną śmietanę i ubijać, pod koniec dodać cukier puder. Jak śmietana będzie ubita dodawać po łyżce serka mascarpone i dalej mieszać na małych obrotach, dodać skórkę i sok z cytryny. Rurki nadziać kremem za pomocą szprycy. Przechowywać w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.