Rurki z kremem

Ewelina
Desery
21.09.2015 9:18
Rurki z kremem

Składniki

ciasto

- 250 g mąki pszennej

- 125 g masła

- 125 jogurtu naturalnego gęstego

- szczypta soli

dodatkowo

- rozbełtane jajko

- olej do smarowania foremek

- cukier trzcinowy do pospania rurek

krem

- 400 g śmietany 30%

- 250 g serka mascarpone

- 1 łyżka cukru pudru

- skórka starta z 1 cytryny

- łyżka soku z cytryny

Przepis

Składniki na ciasto wrzucić do miski i szybko zagnieść - ja wrzuciłam do robota. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki - u mnie leżało 2 godziny. Następnie wyjąć i podzielić na 3 części, rozwałkować na blacie lub stolnicy podsypanej lekko mąką na cienki placek i pokroić w długie paski o szerokości około 2 cm. Foremki do rurek posmarować olejem i nawinąć paski. Posmarować jajkiem i posypać cukrem trzcinowym. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut. Wyciągnąć, chwilkę przestudzić i zdjąć z foremek.

Przygotować krem - do robota wlać dobrze schłodzoną śmietanę i ubijać, pod koniec dodać cukier puder. Jak śmietana będzie ubita dodawać po łyżce serka mascarpone i dalej mieszać na małych obrotach, dodać skórkę i sok z cytryny. Rurki nadziać kremem za pomocą szprycy. Przechowywać w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.