Przepis
Składniki:
ciasto na ok. 50 rurek (mojewypieki):
0,5kg mąki
250g masła
250g kwaśnej śmietany
szczypta soli
krem*:
4 jajka
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 cukier wanilinowy
500g masła
Ciasto szybko zagniatamy, schładzamy w lodówce.
Foremki do rurek smarujemy masłem**.
Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy w paski o szerokości 1,5-2cm, paski nawijamy na foremki zaczynając od węższej strony. Rurki można obtoczyć w cukrze.
Pieczemy ok.15min w temperaturze 200 stopni. Studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje, znacznie powiększy swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i powoli dodajemy nasze ubite jajka.
Nadziewamy rurki kremem.
Smacznego! ;)
*Do kremu na sam koniec możemy dodać ok.50ml alkoholu.
**Jeśli używanych tych samych foremek do drugiej porcji, nie musimy smarować ich ponownie.
Sylwia Bajera Photography