Rurki z kremem

Sylwia
Przepisy
12.10.2014 13:34
Rurki z kremem

Przepis

Składniki:

ciasto na ok. 50 rurek (mojewypieki):

0,5kg mąki

250g masła

250g kwaśnej śmietany

szczypta soli

krem*:

4 jajka

1 szklanka cukru

szczypta soli

1 cukier wanilinowy

500g masła

Ciasto szybko zagniatamy, schładzamy w lodówce.

Foremki do rurek smarujemy masłem**.

Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy w paski o szerokości 1,5-2cm, paski nawijamy na foremki zaczynając od węższej strony. Rurki można obtoczyć w cukrze.

Pieczemy ok.15min w temperaturze 200 stopni. Studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej, aż masa zbieleje, znacznie powiększy swoją objętość i będzie bardzo ciepła. Odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i powoli dodajemy nasze ubite jajka.

Nadziewamy rurki kremem.

Smacznego! ;)

*Do kremu na sam koniec możemy dodać ok.50ml alkoholu.

**Jeśli używanych tych samych foremek do drugiej porcji, nie musimy smarować ich ponownie.

Sylwia Bajera Photography

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną