- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki na 3 porcje zupy:
* pieczarki – 250g
* ziemniaki – 3 średnie (300g)
* seler – mały kawałek 30g
* korzeń pietruszki – 1 średni 50g
* marchew – 1 duża (100g)
* cebula – 1 duża (200g)
* olej rzepakowy – łyżka stołowa
* jogurt grecki naturalny – 2 łyżki (40g)
* woda – 500ml
* sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, świeża natka pietruszki
Składniki na szaszłyki (3szt):
* pierś kurczaka – 300g
* papryka słodka i ostra, odrobina soli
* ½ łyżeczki oleju
* patyczki do szaszłyków
Przepis
Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kwadraty i marynujemy w przyprawach i oleju przez kilka godzin. Nabijamy na patyk do szaszłyków i grillujemy przed samym podaniem z każdej strony po 2 minuty albo pieczemy w piekarniku.
Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę siekamy, podsmażamy krótko na oleju i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażany pieczarki (podlewamy 2-3 łyżkami wody, żeby się nie przypaliły) i również przekładamy do garnka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew, seler i pietruszkę podobnie. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 500ml wody, lekko solimy,dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy wtedy zupę na gładki krem. Jogurt grecki mieszamy z odrobiną zupy, żeby się zahartować i dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy zupę resztą przypraw.
Porcję zupy podajemy z jednym szaszłykiem.