Niedawno zaczęłam również robić sobie taki cukier sama w domu, a jako produkt dodatkowy wyhodowałam sobie również ekstrakt waniliowy :) SKŁADNIKI: Cukier waniliowy 1 długa lub 2 krótkie laski wanilii 1 szkl cukru Ekstrakt waniliowy 100 ml wódki czystej łupinki z 1 długiej lub 2 krótkich lasek wanilii (można oczywiście użyć całych strąków, efekt będzie jeszcze lepszy) Cukier waniliowy: Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół. Jeśli mimo wszystko nie przekonałam Was do zrobienia domowego cukru waniliowego, a nie chcecie używać cukru waniliNowego - polecam gorąco cukier z prawdziwą wanilią firmy SKWORCU, kttóry tak jak mój powstaje z połączenia cukru białego i naturalnych nasion wanilii. Ekstrakt będzie stopniowo nabierał intensywnej barwy (ciemniejszej niż na zdjęciu - było ono robione już po dodaniu nowych strąków i dolaniu wódki) i waniliowego aromatu. Niewiele osób zwraca uwagę na tak drobny szczegół, na jedną literkę, która w składzie produktu zmienia tak wiele. Ekstrakt waniliowy: Łupinki z lasek wanilii wrzucić do czystej buteleczki Nożem stołowym z mocno zaokrągloną końcówką wydostać ze strąków ziarenka wanilii i wrzucić je do cukru.