Zupa krem z cebuli z serkiem topionym

Ada
Zupy
23.06.2015 17:46
Zupa krem z cebuli z serkiem topionym
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

4 średnie cebule pokrojone w kostkę

2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

1 por (jasna cześć, pokrojona w krążki)

200 g śmietankowego serka topionego

4-5 szklanek bulionu

trochę startego sera

sól i pieprz

olej do smażenia

Przepis

Do bulionu daję ziemniaki i gotuję ok.15 min. Cebulę i por przesmażam na oleju, dodaję do bulionu. Całość gotuję 10 min. Dodaję serek topiony i wszystko miksuję na krem. Doprawiam do smaku i dodaję ser na wierzch.

*Grzanki ziołowe

czerstwa bułka pokrojona w kostkę

łyżka masła

ulubione zioła suszone, pół łyżeczki

Masło topię, dodaję zioła i bułkę. Całość smażę cały czas mieszając do czasu, aż grzanki będą chrupkie i rumiane