- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
BISZKOPT
4 jajka (L)
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
KREM
500 ml mleka
budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
25 dag masła ( temperatura pokojowa)
5 -6 łyżek cukru pudru
NASĄCZENIE
120 ml wody
łyżka soku z limonki
2 łyżeczki cukru
WIERZCH
około 50 dag truskawek
2 galaretki jabłko-mięta
750 ml wrzątku
Przepis
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli – u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem :)
Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35×24). Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić. Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)