Zapiekany bakłażan pod serową pierzynką

Ewelina
Zapiekanki
18.06.2015 11:26
Zapiekany bakłażan pod serową pierzynką

Zapiekany bakłażan pod serową pierzynką (2 porcje) - 1 puszka pomidorów w zalewie (400g) - 2 duże pomidory - 2 bakłażany - 150 g tofu - 1 jogurt sojowy (125g) - 1 łyżka soku z cytryny - 4-5 łyżek mleka - 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych - 1 doniczka bazylii - sól, pieprz - oliwa - do podania - kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki Pini podprażonych na suchej patelni Wylewam na nie serową masę i wkładam do piekarnika na ok. 30-40 min. Zapiekankę wyciągam z piekarnika, delikatnie łyżką naruszam serową pierzynkę i lekko mieszam ją z pomidorowym sosem. W rezultacie moja spiżarnia urosła, a myślałam, że nic już nie jest w stanie się do niej zmieścić. Nie spodziewaliśmy się, że aż tyle jest w stanie się do niego zmieścić. Gdy bakłażany się smażą, w misce blenduję: tofu, jogurt sojowy, sok z cytryny, mleko i nieaktywne płatki drożdżowe. Niestety, w Poznaniu nie cieszą się tak wielką popularnością, jak w Warszawie. Nastawiam piekarnik na 180 st. C. Bakłażany myję, kroję w plastry i obficie solę z obu stron. Nasz samochód, niczym dynia w powóz, zmienił się w małą ciężarówkę. Nie ukrywam, że ekologiczne towary są w dzisiejszych czasach dla mnie wielką wartością. Na szczęście sprawę ułatwiają mi wszelkiego rodzaju bio bazary, gdzie cena jest o połowę niższa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/zapiekany-bakazan-pod-serowa-pierzynka.html