Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało. - 400 g truskawek na ciasto: - 2 szklanki mąki (u mnie szklanka pszennej i szklanka żytniej) - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 1 łyżeczka rozpuszczonego, letniego masła plus: - 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % - cukier - opcjonalnie listki mięty Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Czerwiec w moim domu nie może obyć się bez pierogów z truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby nie obeschło.