Łosoś po tajsku

Agnieszka
Obiad
11.06.2015 11:21
Łosoś po tajsku
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

MARYNATA

oliwa z oliwek 2 łyżki

limonka 1 szt

kolendra 3-4 gałązki

chilli papryczka 1 szt

pieprz kolorowy 1 szczypta

sos sojowy 1 łyżka

ŁOSOŚ

Filet z łososia 400-500 g

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Ja kupuję łososia ze skórą. Ściągnąć skórę i pokroić w paski, każdy ok 4-5 szerokości. Przełożyć do pojemnika. Przygotować marynatę: do miski wycisnąć sok z limonki, dodać drobno posiekaną kolendrę, pokrojone papryczki chilli (można wraz z pestkami, ale jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw należy je usunąć) , sos sojowy, odrobinę pieprzu kolorowego oraz oliwę z oliwek. Marynatą nasmarować łososia i wstawić do lodówki na 2 godzinki. Ja swojego upiekłam, ale równie dobrze można grillować. Smacznego:)