- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
MARYNATA
oliwa z oliwek 2 łyżki
limonka 1 szt
kolendra 3-4 gałązki
chilli papryczka 1 szt
pieprz kolorowy 1 szczypta
sos sojowy 1 łyżka
ŁOSOŚ
Filet z łososia 400-500 g
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Ja kupuję łososia ze skórą. Ściągnąć skórę i pokroić w paski, każdy ok 4-5 szerokości. Przełożyć do pojemnika. Przygotować marynatę: do miski wycisnąć sok z limonki, dodać drobno posiekaną kolendrę, pokrojone papryczki chilli (można wraz z pestkami, ale jeśli nie lubimy mocno ostrych potraw należy je usunąć) , sos sojowy, odrobinę pieprzu kolorowego oraz oliwę z oliwek. Marynatą nasmarować łososia i wstawić do lodówki na 2 godzinki. Ja swojego upiekłam, ale równie dobrze można grillować. Smacznego:)