Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki na galaretkę: 2 truskawkowe galaretki 350 g świeżych truskawek 750 ml ciepłej wody Składniki na krem: 330 ml śmietanki 36% 160 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. 120 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Zanim zaczniemy, na kawałku papieru do pieczenia odrysowujemy górną krawędź formy na tartę o średnicy 25 cm - to pozwoli nam przygotować idealną bezę. Składniki na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 30 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CZAS PRZYGOTOWANIA: Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym ściągamy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 7-10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Spód: Zaczynamy od przygotowania spodu: wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formę z ciastem przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, np ryżem, fasolą lub specjalnymi obciążnikami - dzięki temu ciasto pozostanie płaskie po upieczeniu. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Nakłuwamy gęsto widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut. Ubite białka wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia z odrysowaną formą. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników.