Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya

Ewelina
Obiad
12.03.2018 18:06
Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya

Składniki

400 gram łososia

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki cukru trzcinowego

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (3 cm)

brokuły

sezam

sól

pieprz

olej

Przepis

Łososia dzielimy na dwie porcje następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #1

Do miseczki dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy, niewielką ilość oleju, czosnek oraz świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #2

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #3

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #4

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum przez godzinę (najlepiej pozostawić go w marynacie na całą noc).

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #5

Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy łososia (skórą do dołu). Łososia smażymy około 2 minut następnie wlewamy do niego marynatę i smażymy przez kolejną minutę. Następnie łososia odwracamy skórą do góry i smażymy około 4 minut, cały czas polewając go marynatą.

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #6
Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #7

W międzyczasie gotujemy warzywa (np. brokuły). Łososia oraz brokuły wykładamy na talerz. Całość polewamy zredukowanym sosem powstałym z marynaty.

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #8

Zdjęcie Łosoś Teryiaki - przepis Gordona Ramsaya #9

I gotowe.

Smacznego.