Składniki
400 gram łososia
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3 cm)
brokuły
sezam
sól
pieprz
olej
Przepis
Łososia dzielimy na dwie porcje następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do miseczki dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy, niewielką ilość oleju, czosnek oraz świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum przez godzinę (najlepiej pozostawić go w marynacie na całą noc).
Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy łososia (skórą do dołu). Łososia smażymy około 2 minut następnie wlewamy do niego marynatę i smażymy przez kolejną minutę. Następnie łososia odwracamy skórą do góry i smażymy około 4 minut, cały czas polewając go marynatą.
W międzyczasie gotujemy warzywa (np. brokuły). Łososia oraz brokuły wykładamy na talerz. Całość polewamy zredukowanym sosem powstałym z marynaty.
I gotowe.
Smacznego.