Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Łukasz
Ciasta
01.06.2015 11:07
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

😉 SKŁADNIKI Blaty bezowe: - 6 białek - 300 g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - szczypta soli - 3-4 laski rabarbaru - 100 g cukru - odrobina soku z cytryny - 1 łyżka wody różanej - 500 ml śmietany kremówki - 2 czubate łyżki mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 500 g świeżych truskawek - garstka listków świeżej mięty PRZYGOTOWANIE Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar, z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej. - Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi 4 okręgami o średnicy ok. 20 cm. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. - Piecz około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Bita śmietana - Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder. - Truskawki umyj, odetnij szypułki poprzekrawaj na połówki lub na ćwiartki, jeśli są większe. Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. - Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Blaty bezowe - Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/06/tort-bezowy-z-rabarbarem-i-truskawkami.html