Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą

Łukasz
Ciasta
11.04.2018 20:46
Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą

Tradycyjnewystępują w dwóch odmianach:oraz(z włoskiego kręcona) jest przygotowana z listkującego się ciasta, które zawija się dookoła.dla odmiany robiona jest z ciasta kruchego. eapol o poranku pachnie mocno zaparzoną kawą i ma smak— cudownego ciastka z nadzieniem z ricotty, ugotowanej semoliny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto kruche dawniej przygotowywało się z użyciem(smalcu), jednak to na maśle jes moim zdaniem o wiele smaczniejsze. Cudowny kremowy farsz przygotwany z gotowanej na mleku semoliny (można użyć też kaszy manny) i ricotty ze wspaniałym pomarańczowym aromatem. Jest delikatniejsza, tak bardzo nie kruszy i znacznie łatwiej jest ją przygotować w warunkach domowych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2018/04/Sfogliatelle-Frolle.html