Bułeczki słodkie hamburger

Danka
Ciasta
01.06.2015 11:12
Bułeczki słodkie hamburger

Składniki: ciasto: - 200 g ziemniaków - 2 i 2/3 szklanki mąki - pół szklanki mleka - 4 łyżek roztopionego masła - 15 g świeżych drożdży - pół łyżeczki soli - 2 łyżki cukru (do puree) - 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego) - 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek - opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: - krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka - zielone wiórki kokosowe - całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto: krem: Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie gdy się trochę ostudzi dodać ją do serka mascarpone, dokładnie wymieszać Po ostudzeniu rozkroić bułeczki na pół, Na spodnią część nałożyć dużą ilość kremu, posypać płatkami migdałowymi, na górną część nałożyć malutką ilość kremu i posypać wiórkami kokosowymi, Zachować pół szklanki wody z gotujących się ziemniaków zrobić z niej rozczyn dodając łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Wysmarować ciasto resztą masła, włożyć do miski i przykryć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin 4-8 h. Po wyjęciu cista należy uderzyć ciasto pięścią. Mieszać na gładki płyn i odstawić na 15 min, by drożdże podwoiły swoją objętość. Dzielić na małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odczekać od pół godziny do 1 godziny by jeszcze ciasto podrosło. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę masła, mleko, cukier oraz sól.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/02/bueczka-drozdzowa-hamburger.html