Tajska zupa rybna

Ewelina
Zupy
23.05.2015 23:08
Tajska zupa rybna

Bulion: - 1 litr wody, - pęczek włoszczyzny, - kilka liści świeżej, białej kapusty, - 3 łodyżki natki pietruszki, - 1 cebula, - 3 łyżki sosu rybnego (kupiony w markecie na dziale z produktami do sushi), - 1 łyżka sosu sojowego, - 1 łyżka oliwy extra vergine, - szczypta nitek szafranu, - 2 liście laurowe, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - sól, pieprz (do smaku). Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obraną włoszczyznę (pokroiłam w talarki tylko marchewkę), liście kapusty, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, przyprawy: szczypta szafranu, pieprz, sól (uważając, gdyż sos sojowy i rybny jest słony). - paczka mrożonej mieszanki rybnej (w skład wchodziły kawałki różnych ryb oraz krewetki), - puszka mleczka kokosowego (ok.400 ml), - makaron chiński, - przyprawy: curry, ostra papryka, sól, pieprz. Jeżeli wolicie bardziej gęste zupy (przed wrzuceniem makaronu) można warzywa zmielić blenderem na zupę krem, zagęścić śmietaną lub wybrać takie gęste mleczko kokosowe (ja użyłam dość rzadkiego). W lodówce miałam tylko ten bulion, mieszankę mrożoną rybną (zakupioną jakiś czas temu w Biedronce), makaron chiński, oraz mleczko kokosowe. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, przyprawiamy szczyptą ostrej papryki oraz curry. Myślę...myślę... już wiem...zupę tajską na mleczku kokosowym! :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2014/10/rozgrzewajaca-tajska-zupa-rybna-na.html