Przepis
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 liście sałaty lodowej
- 1 pomidor
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 rzodkiewek
- pół opakowania sera feta
- pieprz
sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Na owalnym, talerzu układamy kolejno sałatę lodową umytą i osuszoną. Następnie odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Pomidora myjemy, kroimy na 8 cząstek i układamy na fasoli. Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, układamy na przemian z pomidorem na fasoli. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na 4 części i również układamy an fasoli.
Sos:
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy warzywa.
Następnie ser feta kroimy w kostkę, układamy na sosie czosnkowym i posypujemy pieprzem. Podajemy.