Zapiekana babka z kaszy

Ewelina
Obiad
30.11.2014 10:47
Zapiekana babka z kaszy

Przepis

Kaszana „Baba”- zapiekanka z kaszy, ziemniaków i twargu

Babeczka na słono- czyli zapiekana kasza z twarogiem i ziemniakami.

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak lub gryczana

1 szklanka mleka

2 szklanki ugotowanych przetartych ziemniaków

2 szklanki twarogu

1 łyżka masła

2 jaja

sól

pieprz

Wykonanie:

Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć.

Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, podawać z kwaśną śmietaną na zimno lub na ciepło.