Ciasto– składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 3/4 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu) Kruszonka: Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką Składniki: Kruszonka: 100g masła 1 szklanka mąki + 1 łyżka 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Do puszystej masy z jajek dodać cukier z wanilią i powoli dodawać olej, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką (patrz FILM). 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Następnie w 3 partiach dodać mąkę z maślanką, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia składników. Jajka ubić z cukrem na kremową, puszystą masę (ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne ciasto na oleju z owocami i kruszonką. Przepis dostałam od kolegi z pracy, dziękuję i bardzo polecam… Zapraszam na FILM.