Pomidorowa z kalafiorem

Ewelina
Zupy
13.05.2015 7:51
Pomidorowa z kalafiorem

Składniki

1/2 kg skrzydełek

3 marchewki

1 pietruszka

1l soku pomidorowego (domowy lub z kartonika)

koncentrat pomidorowy (do smaku)

1/2 kalafiora

sól

pieprz

ziele ang.

liść laurowy

śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane

Przepis

Ugotować wywar mięsno-warzywny. Wyjąć warzywa i skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej z zupy, zetrzeć na oczkach, skrzydełka obrać, mięsko wraz z marchewką dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i dużą ilość posiekanego koperku.

Zupa jest nie tylko pyszna, ale gęsta i pożywna.