Składniki
1/2 kg skrzydełek
3 marchewki
1 pietruszka
1l soku pomidorowego (domowy lub z kartonika)
koncentrat pomidorowy (do smaku)
1/2 kalafiora
sól
pieprz
ziele ang.
liść laurowy
śmietanka 18% - jeśli ktoś lubi zupy zabielane
Przepis
Ugotować wywar mięsno-warzywny. Wyjąć warzywa i skrzydełka, a do gotującego się wywaru dodać sok pomidorowy, koncentrat (ilość zależy od naszych upodobań) oraz rozdrobniony na różyczki kalafior. Gotować na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Marchewki wyjęte wcześniej z zupy, zetrzeć na oczkach, skrzydełka obrać, mięsko wraz z marchewką dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i dużą ilość posiekanego koperku.
Zupa jest nie tylko pyszna, ale gęsta i pożywna.