Składniki: - Kruche ciasto: - 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa - 60 g masła - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka kakao - Masa serowa: - 1 kg twarogu półtłustego(suchy)* - 1 szkl cukru - 5 jajek - 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) - 100 ml śmietany kremówki 30% - 200 ml oleju - 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Masy serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Ksenia Platin z Porcelana Bogucice. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić.