Kotlety z makaronu

Ewelina
Obiad
13.05.2015 7:20
Kotlety z makaronu

Składniki

250 gramów makaronu nitki (użyłam nitki Makarony Polskie)

2 jaja

1 strąk czerwonej papryki

150 gramów boczku parzonego (jest mniej słony)

1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach

1 średnia cebula

2 łyżki bułki tartej

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

siekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)

około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania

Przepis

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.

Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać,

Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem.