Składniki
250 gramów makaronu nitki (użyłam nitki Makarony Polskie)
2 jaja
1 strąk czerwonej papryki
150 gramów boczku parzonego (jest mniej słony)
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach
1 średnia cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
siekana zielenina (może być natka pietruszki, ulubione zioła)
około 1/3 szklanki tartej bułki do panierowania
Przepis
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, schłodzić, przełożyć do sporej miski.
Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać,
Boczek pokroić w paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miski z makaronem. Na tłuszczu wytopionym z boczku krótko zblanszować paprykę wraz z cebulą, jeśli mieliśmy chudziutki kawałek, możemy odrobinę podlać olejem rzepakowym. Warzywa osączyć z tłuszczu, dodać do miski z makaronem.