wspaniałe kotlety pożarskie

Ewa
Obiad
12.05.2015 5:43
wspaniałe kotlety pożarskie
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

400 gramów filetów drobiowych (2 mniejsze sztuki)

1 jajo (żółtko i białko osobno)

1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego masła

1 - 2 ząbki czosnku

1,5 - 2 łyżki tartej bułki

pęczek szczypiorku

sól, pieprz, słodka papryka wg smaku

panierka:

1 jajo

1/3 tartej bułki

1/4 szklanki mąki pszennej

masło klarowane do smażenia (obowiązkowo!)

Przepis

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.

Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

W miseczce utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić.

Szczypiorek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.

Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.

Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką.

Zwilżonymi dłońmi z masy mięsnej odrywać kawałki i formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jaju, a na końcu w tartej bułce.

Smażyć na maśle klarowanym na złoto z obu stron, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu.

Podawać z ulubionymi dodatkami.