- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
400 gramów filetów drobiowych (2 mniejsze sztuki)
1 jajo (żółtko i białko osobno)
1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
1 - 2 ząbki czosnku
1,5 - 2 łyżki tartej bułki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, słodka papryka wg smaku
panierka:
1 jajo
1/3 tartej bułki
1/4 szklanki mąki pszennej
masło klarowane do smażenia (obowiązkowo!)
Przepis
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę lub zmielić w maszynce do mięsa na największych oczkach.
Do mięsa dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.
W miseczce utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa, wyrobić.
Szczypiorek posiekać, wsypać do masy, wymieszać.
Następnie do masy dodać tartą bułkę, wyrobić.
Białko ubić na sztywno, dodać do całości i delikatnie wymieszać łyżką.
Zwilżonymi dłońmi z masy mięsnej odrywać kawałki i formować podłużne kotlety, obtaczać je najpierw w mące, potem w rozbełtanym jaju, a na końcu w tartej bułce.
Smażyć na maśle klarowanym na złoto z obu stron, najlepiej pod przykryciem, na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.