- Czas gotowania: 20 min
Składniki
500g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
3 ząbki czosnku
papryka
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka przyprawy gyros
łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
Masa ziemniaczana:
5 ziemniaków
50g startego sera żółtego
1/4 szkl śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
100g startego sera żółtego
garść nachosów
Przepis
Ziemniaki obrać ugotować i utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dodać starty ser, śmietankę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.