Składniki: - 1 szklanka mleka sojowego - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody - szczypta soli - ¾ szklanki brązowego cukru - 6 łyżek oleju - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 duża łodyga rabarbaru pokrojona w niewielkie kawałki - około 40-50g marcepanu pokrojonego w kostkę Wykonanie: - do szklanki mleka sojowego dodajemy ocet jabłkowy, odstawiamy na 10 minut, mleko powinno się ściąć - w jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, odstawiamy - w drugiej ucieramy cukier z olejem i ekstraktem waniliowym - do mieszanki utartego cukru powolutku wlewamy ścięte mleko, następnie partiami dodajemy mieszankę mąki (rozkładamy ją na 3 raty) ,całość miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników i braku grudek - ciasto przekładamy do niewielkiej formy (ja użyłam tortownicę 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i marcepan - ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C około 25-35 minut do suchego patyczka - gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.