Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego.

Joanna
Zupy
03.05.2015 7:14
Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego.

Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;) - 150 g liści mniszka (bez łodyg) - 300 g szpinaku - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1,5 litra wywaru warzywnego - pół szklanki 30% śmietany - sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego. Liście mniszka lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Liście mniszka płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy razem ze szpinakiem do gotującego się wywaru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/zupa-ze-szpinaku-i-mniszka-lekarskiego.html