Składniki
4,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 kopiaste łyżeczki kakao
1,5 szklanki oleju
5 jajek
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
1,5 kg jabłek
garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
garść sparzonych i odsączonych rodzynek (opcjonalnie)
cukier puder na wierzch lub polewa czekoladowa
Przepis
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
Jaja ubić z cukrem dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, zmiksować do połączenia składników.
Dodać jabłka, ewentualnie orzechy lub rodzynki wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub wystudzone polać polewą czekoladową.
Uwaga: Rodzynki można namoczyć sobie wcześniej w rumie.