ciasto, które zawsze się udaje

Ewa
Ciasta
01.05.2015 23:51
ciasto, które zawsze się udaje

Składniki

4,5 szklanki mąki pszennej

2 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

3 kopiaste łyżeczki kakao

1,5 szklanki oleju

5 jajek

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

1,5 kg jabłek

garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)

garść sparzonych i odsączonych rodzynek (opcjonalnie)

cukier puder na wierzch lub polewa czekoladowa

Przepis

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.

Jaja ubić z cukrem dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, kakao, zmiksować do połączenia składników.

Dodać jabłka, ewentualnie orzechy lub rodzynki wymieszać łyżką.

Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.

Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub wystudzone polać polewą czekoladową.

Uwaga: Rodzynki można namoczyć sobie wcześniej w rumie.