Tagliatelle w kremowym sosie z botwinką i cukinią.

Ana
Makarony
29.04.2015 17:46
Tagliatelle w kremowym sosie z botwinką i cukinią.

Składniki

- 1/2 cukinii (mniejszej),

- 1 pęczek botwinki (bez buraczków),

- 250 g mascarpone,- 1 ząbek czosnku,

- ok. 200 g makaronu Tagliatelle,

- oliwa z oliwek,

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przepis

Cukinię i botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy buraczki. Pół cukinii ze skórką trzemy na tarce na dużych oczkach. Botwinkę szatkujemy (gałązki i liście). Dusimy na małym ogniu, na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 5-7 min. Dodajemy wyciśnięty czosnek, a następnie mascarpone. Zmniejszamy gaz do minimum, mieszamy, przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa. Makaron gotujemy na al dente zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron przecedzamy, dodajemy go do sosu, wszystko mieszamy. Gdy nasz sos będzie za gesty możemy dodać do niego wody z ugotowanego makaronu. Polecam również wersję z "mięsem": do makaronu i sosu dodajemy pokrojoną na kostkę szynkę, wszystko mieszamy. Pyszności!