Potrzebne nam:- 2 brokuły- włoszczyzna- 3-4 małe ziemniaki- pęczek koperku- opakowanie serka topionego ze szczypiorkiem- oliwa z oliwek- sól- pieprz czarny mielony- kwasek cytrynowy lub sok z cytrynyPrzygotowanie:Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1,5 litra wody. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. W mojej kuchni króluje zielony, stąd pomysł na dzisiejszą zupę brokułową z serkiem topionym i koperkiem. Bardzo dawno jej nie przygotowywałam i stwierdziłam, że nadszedł najwyższy czas by się z nią przeprosić.