- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 1 duży brokuł,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- filet łososia ok. 250-300 g,
- 1 cytryna,
- pieprz cytrynowy (suszona mieszanka przypraw).
Przepis
Brokuła gotujemy ok. 15-20 min. do miękkości, odlewamy wodę, blendujemy na mus. Na koniec dodajemy masło, doprawiamy do smaku przyprawami, ewentualnie podgrzewamy puree, aby masło ładnie się stopiło. Łososia myjemy, skrobiemy z łusek (jeżeli ma), kroimy w wzdłóż na dwa kawałki (większy dla męża, mniejszy dla mnie ;-), przyprawiamy pieprzem cytrynowym (gotowa mieszanka suszonych przypraw). Cytrynę kroimy w plasterki, kładziemy na spód blaszki. Na cytrynę kładziemy łososia skórą do dołu (ewentualnie odkrajamy skórę). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C pieczemy na ok. 15-20 min. opcją "góra-dół". Wyjmujemy, kładziemy na puree.