Brzoskwiniowiec na zimno

Ewelina
Ciasta
18.04.2015 4:30
Brzoskwiniowiec na zimno

Składniki

na tortownicę o średnicy ok. 28 cm

masa serkowo-brzoskwiniowa:

3 serki homogenizowane waniliowe (3x150 g) u mnie Danio

1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku

duża puszka brzoskwiń w syropie

masa śmietankowa:

500 ml śmietany kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

na wierzch ciasta:

2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe

1 szklanka soku z brzoskwiń + 1 szklanka wody

do wyłożenia tortownicy:

ok. 20-25 okrągłych biszkoptów

Przepis

Zaczynam od przygotowania galaretki cytrynowej, którą rozpuszczam w jednej szklance wrzącej wody (mniej niż na opakowaniu). Galaretkę pozostawiam do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Kiedy galaretka będzie już gotowa dno szczelnej tortownicy wykładam okrągłymi biszkoptami.

Do miski przekładam serki homogenizowe, które mieszam z galaretką cytrynową. Połowę brzoskwiń z puszki kroję w mniejsze kawałki (np. drobna kostka) i dodaję do masy serowej, mieszam.

Gotowa masę wykładam na biszkopty, równam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie w 1/3 szklanki wrzątku rozpuszczam dokładnie żelatynę, aby nie było żadnych grudek.

Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie dodaję żelatynę, mieszam i wykładam na ściętą masę serową. Odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do zastygnięcia.

Pozostałe brzoskwinie kroję w plastry.

W rondlu podgrzewam szklankę soku z brzoskwiń (z puszki) i szklankę zwykłej wody, płyn powinien być na tyle ciepły aby dobrze rozpuściły się w nim galaretki (u mnie brzoskwiniowe).

Pokrojone brzoskwinie układam na warstwę śmietanową i zalewam je tężejącą galaretką brzoskwiniową. Całość należy schłodzić w lodówce kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc.

Przed podaniem brzoskwiniowca odkrawam nożem od tortownicy, dzięki temu lepiej odejdzie pierścień blachy.

Moje uwagi:

Przed zrobieniem ciasta należy zwrócić uwagę na wielkość tortownicy, jej średnica nie powinna być mniejsza jak 25 cm ponieważ wtedy całość nie zmieści się najzwyczajniej w formie.

Galaretki przed dodaniem do każdy masy powinny być dobrze ostudzone i już lekko stężałe!