…..:)! Śledzie pod pierzynką Składniki: 8 płatów śledziowych 1-2 cebul 2-3 ugotowane ziemniaki 4-5 ugotowanych/upieczonych buraków 3-4 ugotowane jajka natka pietruszki majonez sól, pieprz, sok z cytryny Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Dzisiaj przedstawiam przepis na śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem. Przed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/, na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/. Na majonez ścieramy na tarce -obrane wcześniej- jajka. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd.