Ciasto 3 bit – składniki: 3 op. herbatników petit beurre (po 250 g) 2 puszki masy krówkowej (po 397 g) 3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka) 1 litr mleka 600 ml śmietany kremówki 100 g czekolady gorzkiej 1. Formę 38×25 cm wyłożyć warstwą herbatników. Gorący budyń przykryć kolejną warstwą herbatników, zostawić do ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki. 3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. 2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka (a nie z 1,5 litra) aby budyń był bardziej gęsty i gorący budyń wylać na herbatniki. Ta wersja jest uproszczona – na “zwykłych budyniach – bo zgapiłam się i zabrakło mi jajek, żeby ugotować własny budyń. Raz na jakiś czas zupełnie wystarczy;)! 3 bit to ciasto bez pieczenia a więc zawsze wychodzi. Do śmietany nie dodawałam też żadnych śmietan-fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada i trzyma się kilka dni.