Przepis
Składniki:
1 bułka kajzerka
500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki płatków migdałów
2 szklanki bulionu cięlęcego winiary
1 szklanka sera mozzarella tartego
1 szkanka śmietany 18 %
sól
pieprz
koperek suszony
Sposób przygotowania:
pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie , odsączyć po 10 minutach i przełożyć do miski. Dodać mięso mielone wieprzowo - wołowe , 2 ząbki czosnku posiekanego i cebulę drobno pokrojoną , dodać jajko, przyprawić solą , pieprzem i koperkiem i uformować małe kulki , obtoczyć w mące. Smażyć aby nabrały złotego koloru.
Sos: podsmażyć migdały na suchej patelni na złoty kolor, dodać oliwe, pokrojony czosnek, i smażyć około 1 minuty , następnie dolać 2 szklanki bulionu cięlęcego i gotować 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i koperek.
Pulpety włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie na chwilę wyjąć , posypać serem mozzarella tartym i koperkiem suszonym. Zapiekać jeszcze ok. 5 minut. Smacznego