Pulpety zapiekane w sosie migdałowo - serowym

Ewelina
Obiad
08.10.2013 19:49
Pulpety zapiekane w sosie migdałowo - serowym

Przepis

Składniki:

1 bułka kajzerka

500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego

1 mała cebula

4 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki oliwy

1/2 szklanki płatków migdałów

2 szklanki bulionu cięlęcego winiary

1 szklanka sera mozzarella tartego

1 szkanka śmietany 18 %

sól

pieprz

koperek suszony

Sposób przygotowania:

pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie , odsączyć po 10 minutach i przełożyć do miski. Dodać mięso mielone wieprzowo - wołowe , 2 ząbki czosnku posiekanego i cebulę drobno pokrojoną , dodać jajko, przyprawić solą , pieprzem i koperkiem i uformować małe kulki , obtoczyć w mące. Smażyć aby nabrały złotego koloru.

Sos: podsmażyć migdały na suchej patelni na złoty kolor, dodać oliwe, pokrojony czosnek, i smażyć około 1 minuty , następnie dolać 2 szklanki bulionu cięlęcego i gotować 2 minuty. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i koperek.

Pulpety włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sosem. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie na chwilę wyjąć , posypać serem mozzarella tartym i koperkiem suszonym. Zapiekać jeszcze ok. 5 minut. Smacznego

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną