Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Małgorzata
Obiad
21.06.2016 9:10
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Składniki

Klopsiki

500 g drobiowego mięsa mielonego

1 małe jajko

1/2 łyżeczki czubricy czerwonej

3-4 łyżki mielonych otrąb

pieprz czarny

sól

Sos

400 ml mleka kokosowego

250 g zielonej fasoli szparagowej

150 ml mleka

3 łyżki masła orzechowego

1/2 łyżki czerwonej pasty curry

2 ząbki czosnku

1 szalotka

1-2 łyżki masła

1 łyżka kurkumy

1 łyżka słodkiej papryki

pieprz czarny

sól

Dodatkowo

250 g ryżu basmati

świeża kolendra

Przepis

Klopsiki

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

Sos

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.