Składniki
Klopsiki
500 g drobiowego mięsa mielonego
1 małe jajko
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
3-4 łyżki mielonych otrąb
pieprz czarny
sól
Sos
400 ml mleka kokosowego
250 g zielonej fasoli szparagowej
150 ml mleka
3 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżki czerwonej pasty curry
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1-2 łyżki masła
1 łyżka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
pieprz czarny
sól
Dodatkowo
250 g ryżu basmati
świeża kolendra
Przepis
Klopsiki
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.
Sos
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.