SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie płuczemy, kroimy pomidory w paski Na brzegu kotleta układamy pokrojone pomidory Na nich układamy szpinak i zwijamy całość w rulon, który spinamy za pomocą wykałaczki Gotujemy na parze przez 15 minut I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Dietetyczne- kotlet ważący 150g to tylko 126kcal Doskonałe źródło witamin z grupy B (ważne źródło niezbędnej do procesu tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12), kwasu foliowego i niacyny, ponadto w indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo Obecne w nim białko to białko pełnowartościowe Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się tak dużą popularnością, jak to z kurczaka. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Charakteryzuje się niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Warto więc trochę poeksperymentować i sięgać po pysznego i zdrowego indyka częściej niż tylko w takich kryzysowych sytuacjach;) Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane.