Składniki Ilość: miska jak na zdjęciu (ok. 8 porcji) 1 główka młodej kapusty 3 marchewki 2 pęczki koperku 1 natka pietruszki 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól do smaku (dałam 1 1/2 płaskiej łyżeczki) pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy główkę na mniejsze kawałki i przekładamy do szatkownicy. To chyba moja ulubiona letnia surówka i obowiązkowo musi pojawić się u mnie w domu, gdy mamy sezon na kapustę. Podaję przepis na jej najbardziej podstawową wersję, czyli taką w której składzie znajdziemy młodą kapustę, marchewkę, pietruszkę i koperek. Marchewkę obrać i również przepuścić przez szatkownicę lub zetrzeć na tarce na małych oczkach. Idealna jako dodatek do niemal każdego obiadu jak i do wyjadania samej z miski na kolację. Do surówki dodać jeszcze oliwę z oliwek, cukier oraz sól i pieprz.