Składniki
3-4 surowe białe kiełbaski
kawałek boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
śmietana 18%
zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny)
ziemniaki
kilka suszonych grzybków
ugotowane jajka
Przepis
Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą,zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę.
Dorzucić pokrojone jajka.