Składniki
Składniki na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksujemy na małych obrotach. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół.
Składniki wkładka:
7 białek
1 szklanka cukru
10 dkg orzechów mielonych
10 dkg kokosu
4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek, wymieszać. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.
Masa:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
7 żółtek
Dodatkowo:
1 kostka masła
4 łyżki cukru pudru
gorzka czekolada
2 łyżki mleka
Przepis
Z mleka odlać szklanka w której mieszamy obie mąki, jajka i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się przelewamy masę i gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, do której dodajemy stopniowo budyń. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa - wkładka - masa - biszkopt ciemny - polewa czkoladowa (rozpuszczona czekolada)