Przepis
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej z pieczarkami SYS
- 150 g pieczarek
- 2 łyżeczki marchewki suszonej
- 8 sztuk pomidorków kandyzowanych cherry
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chilli
- 100 g sera żółtego
- 1 łyżeczka mojej vegety
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni, dodać do kaszy. Ser żółty zetrzeć na tarce i również dodać do kaszy, wrzucamy także posiekaną bazylię, pomidorki i przyprawy. Mieszamy.
Na papierze do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie i nałożyć na środku kaszę, po bokach naciąć jak na zdjęciu poniżej. Posmarować rozbełtanym jajkiem ciasto i zamknąć po kolei składając paski ciasta do środka, nacisnąć palcem na górze ciasto, aby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Całe ciasto posnarować rozbełtanym jajkiem i przenieść z papierem na blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra- dół przez 25-30 minut do zarumienienia. Po upieczeniu podzielić na porcje. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórków kiszonych, kukurydzy, papryki i jogurtu, soli i pieprzu.
Smacznego :-)