Ciasteczka baranki

Ewelina
Obiad
01.04.2015 8:08
Ciasteczka baranki

Składniki

ok 1 kg krówek (tych ciągnących się - ilość można zmniejszyć do 70 dkg

160 g ryżu preparowanego (2 opakowania)

150 g masła

4 łyżki kakao

biszkopty

białe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne cukrowe oczy)

czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną masą krówkową)

wafle/opcjonalnie/

Przepis

Krówki rozpakować, wrzucić do rondla, dodać masło i rozpuścić na małym ogniu, mieszając

i uważając, by nie przypalić rondla. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić z ognia, przelać połowę do innego naczynia, dołożyć do niej kakao i dokładnie wymieszać. Do każdej porcji wsypać połowę porcji preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowaniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować baranki (do tego zadania polecam gumowe rękawiczki) dokładając biszkopty udekorowane cukrowymi oczami.