Przepis
Wartości odżywcze tego arcydzieła prezentują się następująco:
-w 100g mamy 585,3kcal w tym 20,6g białka, 48,9g tłuszczu, 23,7g węglowodanów oraz 8g błonnika
-w porcji- 20g- 117kcal, 4,2g białka, 9,8g tłuszczu, 4,7g węglowodanów i 1,6g błonnika
SKŁADNIKI:
100g nerkowców- mogą być solone
100g migdałów
100g orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
Wedle życzenia, orzechy można uprażyć na patelni lub w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją, jednak należy uważać, aby ich nie przypalić- ja ten krok pominęłam, gdyż nigdy nie prażę orzechów do masła- wolę "naturalne"
Orzechy w razie potrzeby podzielić na dwie porcje, wrzucić do miski blendera i miksować przez około 7 minut robiąc przerwy
Blendować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy
Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w zacienionym miejscu. Masło może spokojnie stać nawet do miesiąca, wbrew wielu opiniom- nie zepsuje się, jedynie może wymagać przemieszania ze względu na rozwarstwienie się tłuszczu.