Czekoladowy mazurek - apetyczny i dietetyczny

przepis
Czekoladowy mazurek - apetyczny i dietetyczny
28Mar
składniki

Składniki na dwa małe spody (2 małe wylepione keksówki) lub jeden duży (duża keksówka)

20g zarodków pszennych

20g otrębów pszennych

40g płatków owsianych

20g mąki pszennej razowej

20g mąki kokosowej

40g erytrytolu

żółtko

40g oleju kokosowego

Nadzienie:

100g serka wiejskiego

kopiata łyżka kakao

30g eyrtrytolu

Łyżka żelatyny

2 łyżki gęstych śliwkowych powideł

łyżka kakao (do powideł)

Przepis

Przygotowanie:

Płatki i zarodki można zmielić na mąkę w młynku do kawy, ale nie jest obligatoryjne.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Może się lekko rwać, konsystencją na pewno nie będzie przypominało klasycznego ciasta kruchego. Ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy ok. 1h w zamrażalniku. Schłodzonym ciastem wylepiamy dna i ranty foremek. Odrywamy po kawałku ciasta i rozpłaszczamy go w brytfannach. Zapiekamy ok. 15-20min w 180st.

Serek wiejski odsączamy ze śmietanki. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Ziarenka serka miksujemy z kakao i erytrytolem na gładką masę. Wystudzoną żelatynę łączymy ze zmiksowanym serkiem. Powidła łączymy z łyżką kakao. Takim czekoladowym dżemem smarujemy upieczony spód. Kakaową masę wylewamy na czekoladowe powidła. Wierzch mazurka można udekorować wiórkami kokosowymi lub sezamem.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ