Przepis
SKŁADNIKI :
CIASTO : przygotowujemy ciasto drożdżowe półfrancuskie.
podaję mój przepis ;
ciasto pófrancuskie - drożdżowe
1 jajko do posmarowania pasztecików
FARSZ :
500 g kiszonej kapusty
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta kminku
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
5 łyżek oleju
1 łyżeczka jarzynki
1/2 łyżeczki majeranku
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę gotujemy w garnku, zalaną do połowy wodą, z liściem laurowym, jarzynką, kminkiem i zielem do miękkości. Odciskamy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieram, siekamy i podpiekamy an oleju, dodajemy do niej naszą kapustę i podsmażamy aż dobrze odparują płyny. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski, na każdym układamy farsz i zlepiamy brzegi pasków.
Radełkiem tniemy małe paszteciki, układamy je na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 *C, przez około 25-30 minut.