PASZTECIKI Z KAPUSTĄ NA CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM DROŻDŻOWYM

Krzysztof
Przekąski
02.12.2014 19:01
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ NA CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM DROŻDŻOWYM

Przepis

SKŁADNIKI :

CIASTO : przygotowujemy ciasto drożdżowe półfrancuskie.

podaję mój przepis ;

ciasto pófrancuskie - drożdżowe

1 jajko do posmarowania pasztecików

FARSZ :

500 g kiszonej kapusty

liść laurowy

ziele angielskie

szczypta kminku

1 duża cebula

sól, pieprz do smaku

5 łyżek oleju

1 łyżeczka jarzynki

1/2 łyżeczki majeranku

PRZYGOTOWANIE :

Kapustę gotujemy w garnku, zalaną do połowy wodą, z liściem laurowym, jarzynką, kminkiem i zielem do miękkości. Odciskamy na durszlaku i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieram, siekamy i podpiekamy an oleju, dodajemy do niej naszą kapustę i podsmażamy aż dobrze odparują płyny. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na paski, na każdym układamy farsz i zlepiamy brzegi pasków.

Radełkiem tniemy małe paszteciki, układamy je na wysmarowanej olejem blaszce, smarujemy po wierzchu pędzelkiem rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 *C, przez około 25-30 minut.