Przepis
Składniki:
na kruche ciasto:
1 łyżka oleju rzepakowego,
200 g mąki pszennej,
100 g schłodzonego masła,
1 jajko,
2 łyżki posiekanego koperku,
szczypta soli.
pozostałe składniki:
200 g ugotowanych na parze brokuł,
4 ugotowane na twardo jajka,
100 g startego sera żółtego,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
50 g serka topionego śmietankowego,
6 małych wysmażonych pieczarek,
10 zielonych oliwek,
listki świeżej bazylii do dekoracji,
3 pomidorki koktajlowe,
sól himalajska do smaku,
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.
Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.
Smacznego :)