Tarta koperkowa z jajkami i brokułami - rodzinne przygotowanie

Monika
Śniadania
05.01.2015 8:09
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami - rodzinne przygotowanie

Przepis

Składniki:

na kruche ciasto:

1 łyżka oleju rzepakowego,

200 g mąki pszennej,

100 g schłodzonego masła,

1 jajko,

2 łyżki posiekanego koperku,

szczypta soli.

pozostałe składniki:

200 g ugotowanych na parze brokuł,

4 ugotowane na twardo jajka,

100 g startego sera żółtego,

2 jajka,

200 g kwaśnej śmietany,

50 g serka topionego śmietankowego,

6 małych wysmażonych pieczarek,

10 zielonych oliwek,

listki świeżej bazylii do dekoracji,

3 pomidorki koktajlowe,

sól himalajska do smaku,

pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.

Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.

Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną