Składniki
biszkopt:
3 jaja
4 łyżki ( z małymi górkami) mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli do białek
poncz:
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
masa soczkowo - brzoskwiniowa:
0,5 litra soku przecierowego marchew-jabłko-brzoskwinia (użyłam Kubusia)
5 łyżek cukru
100 gramów masła ewentualnie margaryny
2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40g)
masa jogurtowo - brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
550 - 600 gramów jogurtu naturalnego
2 galaretki brzoskwiniowe (ostatecznie możemy dać pomarańczowe)
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Przepis
Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek. Te drugie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy dalej na najwyższych obrotach przez około minutę, potem zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Kiedy biszkopt wystygnie, delikatnie odrywamy od niego papier, papier wkładamy do blaszki, układamy na nim biszkopt, następnie ponczujemy zalewą z brzoskwiń.
Masa soczkowa:
1 szklankę soku zagotowujemy z tłuszczem i cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mieszankę i gotujemy budyń (będzie bardzo gęsty). Od razu wykładamy go na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. Kiedy masa schłodzi się do temperatury pokojowej, wkładamy ciasto do lodówki do zgęstnienia.
Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie jednym ruchem przelewamy do jogurtu i miksujemy do połączenia składników.
UWAGA: W tym momencie sprawdzamy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, dodajemy pożądaną ilość cukru pudru(!).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Krem wkładamy do lodówki na taką ilość czasu by uzyskał konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Kiedy to nastąpi wykładamy go na masę soczkową i wygładzamy powierzchnię.
Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
Ostatnia warstwa.
Dwie ostatnie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie do lodówki do częściowego zgęstnienia (coś a la gęsty kisiel).
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, układamy je na masie jogurtowej.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je delikatnie na brzoskwinie i wkładamy do lodówki na parę godzin.
Gotowe !