ciasto "Brzoskwiniowa fantazja"

Ewa
Ciasta
25.03.2015 6:08
ciasto "Brzoskwiniowa fantazja"

Składniki

biszkopt:

3 jaja

4 łyżki ( z małymi górkami) mąki pszennej tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru z wanilią

szczypta soli do białek

poncz:

1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń

masa soczkowo - brzoskwiniowa:

0,5 litra soku przecierowego marchew-jabłko-brzoskwinia (użyłam Kubusia)

5 łyżek cukru

100 gramów masła ewentualnie margaryny

2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40g)

masa jogurtowo - brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń

550 - 600 gramów jogurtu naturalnego

2 galaretki brzoskwiniowe (ostatecznie możemy dać pomarańczowe)

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

Przepis

Biszkopt.

Żółtka oddzielamy od białek. Te drugie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy dalej na najwyższych obrotach przez około minutę, potem zmniejszamy obroty na średnie i wsypujemy mąkę z proszkiem, miksujemy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm lub kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Kiedy biszkopt wystygnie, delikatnie odrywamy od niego papier, papier wkładamy do blaszki, układamy na nim biszkopt, następnie ponczujemy zalewą z brzoskwiń.

Masa soczkowa:

1 szklankę soku zagotowujemy z tłuszczem i cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mieszankę i gotujemy budyń (będzie bardzo gęsty). Od razu wykładamy go na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię. Kiedy masa schłodzi się do temperatury pokojowej, wkładamy ciasto do lodówki do zgęstnienia.

Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie jednym ruchem przelewamy do jogurtu i miksujemy do połączenia składników.

UWAGA: W tym momencie sprawdzamy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, dodajemy pożądaną ilość cukru pudru(!).

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Krem wkładamy do lodówki na taką ilość czasu by uzyskał konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Kiedy to nastąpi wykładamy go na masę soczkową i wygładzamy powierzchnię.

Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.

Ostatnia warstwa.

Dwie ostatnie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie do lodówki do częściowego zgęstnienia (coś a la gęsty kisiel).

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w plasterki, układamy je na masie jogurtowej.

Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je delikatnie na brzoskwinie i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Gotowe !