Przepis
Składniki na 5 porcji:
300 ml śmietany 18%
6 ząbków czosnku
500 g piersi z kurczaka
Sól
Pieprz
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
250 g pieczarek
1 papryka czerwona
2 łyżki wody
250 g mrożonego lub świeżego szpinaku
500 g makaronu (ja dałam świderki)
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły.
Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem i rozmarynem. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i smażyć na złoty kolor.
Kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pokrojone pieczarki i szpinak. Smażyć do momentu, w którym mrożony się nie rozmrozi, a świeży nie zmniejszy objętości. Wtedy należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, trochę posolić i smażyć chwilę do momentu aż odparuje woda.
Następnie dodać do warzyw kurczaka, 2 łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku.
Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem.
Smacznego!