Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym

Anna
Makarony
31.01.2015 14:47
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym

Przepis

Składniki na 5 porcji:

300 ml śmietany 18%

6 ząbków czosnku

500 g piersi z kurczaka

Sól

Pieprz

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonego tymianku

250 g pieczarek

1 papryka czerwona

2 łyżki wody

250 g mrożonego lub świeżego szpinaku

500 g makaronu (ja dałam świderki)

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek posiekać dość drobno, wymieszać ze śmietaną, odstawić, aby smaki się przeszły.

Następnie pokroić w kostkę piersi z kurczaka. Kawałki kurczaka doprawić pieprzem i solą, tymiankiem i rozmarynem. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i smażyć na złoty kolor.

Kurczaka zdjąć z patelni, a wrzucić na nią pokrojone pieczarki i szpinak. Smażyć do momentu, w którym mrożony się nie rozmrozi, a świeży nie zmniejszy objętości. Wtedy należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, trochę posolić i smażyć chwilę do momentu aż odparuje woda.

Następnie dodać do warzyw kurczaka, 2 łyżki wody i śmietanę z czosnkiem. Dusić chwilkę by smaki się połączyły. Ewentualnie posolić i popieprzyć jeszcze do smaku.

Sos wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie i odcedzonym makaronem.

Smacznego!