Jajka po benedyktyńsku

Ewelina
Śniadania
18.03.2015 7:45
Jajka po benedyktyńsku

Składniki

Składniki dla 2 osób:

2 bułki

4 jajka

4 plasterki boczku (ewentualnie wędliny)

2 łyżki octu

sos holenderski

Przepis

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy przyrządzić sos holenderski- zajmie to najwięcej czasu. Przepis na sos holenderski znajdziecie TUTAJ.

Następnie przygotowujemy kanapkę, która będzie stanowić podstawę dla jajek. W tym celu rozcinamy bułki i nakładamy na nie plasterki bekonu.

Na koniec zabieramy się za gotowanie jajek w koszulkach. Będzie nam do tego potrzebny ganek z wrzątkiem i octem, oraz duża łyżka. Do garnka delikatnie wbijamy jajka i staramy się "owijać" żółtka ścinającymi się białkami. Jajka powinny się gotować w ten sposób ok. 2 minut- środek jajek musi pozostać płynny.

Tak przygotowane jajka wyławiamy, odsączamy na papierowym ręczniku i układamy na kanapce. Delikatnie nacinamy je, by żółtka się rozpłynęły. Na koniec wszystko polewamy sosem holenderskim.

Gotowe!