Składniki
Składniki dla 2 osób:
2 bułki
4 jajka
4 plasterki boczku (ewentualnie wędliny)
2 łyżki octu
sos holenderski
Przepis
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy przyrządzić sos holenderski- zajmie to najwięcej czasu. Przepis na sos holenderski znajdziecie TUTAJ.
Następnie przygotowujemy kanapkę, która będzie stanowić podstawę dla jajek. W tym celu rozcinamy bułki i nakładamy na nie plasterki bekonu.
Na koniec zabieramy się za gotowanie jajek w koszulkach. Będzie nam do tego potrzebny ganek z wrzątkiem i octem, oraz duża łyżka. Do garnka delikatnie wbijamy jajka i staramy się "owijać" żółtka ścinającymi się białkami. Jajka powinny się gotować w ten sposób ok. 2 minut- środek jajek musi pozostać płynny.
Tak przygotowane jajka wyławiamy, odsączamy na papierowym ręczniku i układamy na kanapce. Delikatnie nacinamy je, by żółtka się rozpłynęły. Na koniec wszystko polewamy sosem holenderskim.
Gotowe!