Czekoladowe muffinki z ptasim mleczkiem

Krzysztof
05.03.2015 16:10
Czekoladowe muffinki z ptasim mleczkiem

Przepis

Skład.

10 dag masła lub margaryny

150 ml mleka

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

2 łyżki dżemu owocowego (u nas truskawkowy)

1 mleczna czekolada

1 1/2 czekolady deserowej

około 1/2 opakowania ptasiego mleczka

Zaczynamy.

Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy w temp. 190C około 30minut.

Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch babeczek. Na wierzchu układamy (zanim czekolada stężeje) pokrojone ptasie mleczko.