Przepis
Skład.
10 dag masła lub margaryny
150 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu owocowego (u nas truskawkowy)
1 mleczna czekolada
1 1/2 czekolady deserowej
około 1/2 opakowania ptasiego mleczka
Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę mleczną. Jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek i pieczemy w temp. 190C około 30minut.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch babeczek. Na wierzchu układamy (zanim czekolada stężeje) pokrojone ptasie mleczko.